GGN – Gotland Grand National 2016

Gotland Grand National eller GGN som det heter i folkmun går av stapeln den 30 Oktober 2016. Tävlingen hålls på Gotland på det gamla skjutfältet. Banan är känd för hästskon och myren, även om depån på senare tid har blivit en stor publikattraktion. Sponsorer brukar vara Europeiska KTM men också internationella märken som Kawasaki och Yamaha.

Det brukar vara 2000 st motorcykel förare med skyddsutrustning, bilar och familjer som åker över med färjorna från Nynäshamn och Oskarshamn. Tävlingen har säkert körts sedan 70 eller 80-talet. Innan start så gör man dagen innan en klok besiktning av motorcykeln för att se att den är i gott skick.

Kring GGN är det många som passar på att åka motorcykel på Gotland. Vilket är ovanligt då annars ön är känd för sin sommarturism. Se till att en en mc försäkring på din hoj så du är ordentligt skyddad.

Hotellen brukar vara fullbokade, så se till att boka lång tid innan. Tyvärr så är det i år få kända elitförare som ska delta. Vad jag har hört ska inte Even Heibye, Pierre ” Pela” Alexandre Renet, Mats ”Lappen” Nilsson eller Mats Åkerblom delta i årets event. Vilket blir tråkigt för publiken såklart. Regnat har det gjort ordentligt i år, senaste två veckorna så nog kan det bli slirigt ute på banan. Kalkstenen är lönsk i spåret och det gäller att hålla jämn gas. Därför är 4-taktarna populära med mjukt lufttryck i däcken.